Qué és el compost?


El compost  és una barreja de diferents materials orgànics que fem fermentar en una pila o compostador i desprès de com a mínim 15 dies obtenim una matèria orgànica fosca , amb olor a terra de bosc que principalment és un condicionador del sòl. No es pròpiament un adob encara que aporta nutrients, millora l'estructura del substrat i ajuda a retenir l'humitat més fàcilment.

Si teniu un jardí, és molt interessant reservar un racó per fer-hi la pila o posar-hi un compostador de plàstic o fusta. El compost és molt fàcil de fer a casa i és la base per un jardí-hort en bancals elevats.

En un compost i podeu tirar totes les restes vegetals del hort i la cuina. Tota matèria orgànica que estigui al vostre abast, tenint en compte que cal aconseguir l'equilibri entre matèria seca i humida, al 50% de volum.
Per posar d'exemple: 1 carret de restes d'herba tallada per 1 carret de fulles seques. O altre exemple: 1 galleda de restes de la cuina per 1 galleda de paper o cartró trencat a trossets.

Recorda que cal humitat perquè és doni la fermentació. Per tant, cal regar si esta massa sec.
També es convenient remenar per afegir oxigen, és important per evitar les males olor, ja que hem de tenir en compte que el procés que es duu a terme és una fermentació aeròbica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada